Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op mensen met een probleem in lage rug, bekken , buik en/of bekkenbodem. Bekkenfysiotherapeuten hebben na de opleiding fysiotherapie een 3-jarige opleiding gevolgd en staan geregistreerd in het register bekkenfysiotherapie.

De bekkenbodem
De bekkenbodem bestaat uit een aantal spierlagen die lopen vanaf het schaambeen naar het stuitje.

De bekkenbodemspieren hebben een relatie met de organen in de onderbuik. Dat zijn de blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren kunnen er problemen ontstaan met plassen, ontlasten en vrijen.
Omdat u de bekkenbodemspieren niet kunt zien aan de buitenkant, is het vaak moeilijk om de bekkenbodemspieren te trainen. Door bekkenfysiotherapie kunt u leren om de bekkenbodemspieren juist te gebruiken.

Functies van de bekkenbodem:
Afsluiten van de buikholte en het ondersteunen van de buikorganen
Geen ongewenst verlies van urine of ontlasting
Plassen en ontlasten op een gewenst moment
Gemeenschap hebben zonder pijn
Stabiliseren van rug en bekken

Stoornissen in de werking van de bekkenbodem
Normaal zijn de spieren van de bekkenbodem licht aangespannen. U kunt dit vergelijken met een elastische trampoline: wanneer deze te strak gespannen staat, is er weinig of geen veerkracht. Als er geen spanning op de trampoline staat, hangt deze te los en verliest het ook zijn werking. Ook de bekkenbodem kan te slap of juist te sterk gespannen zijn. Bekkenbodemproblemen komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen.

Indicaties bekkenfysiotherapie

Bij de volgende indicaties kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn:
* ongewild verlies van urine en ontlasting
* niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten
* moeizaam kwijt kunnen van ontlasting: obstipatie
* steeds terugkerende urineweginfectie of blaasontsteking
* verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
* pijn in de onderbuik, rond de anus en de geslachtsdelen
* pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
* bij operaties in de onderbuik en aan de blaas, darm, baarmoeder of prostaat
* bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
* bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
* tijdens de zwangerschap ,voorafgaand aan de bevalling en na de bevalling.

Behandeling

De eerste behandeling bestaat uit een intakegesprek. Er wordt uitgebreid de tijd wordt genomen om uw klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen. Vervolgens leggen wij uit wat de klachten betekenen , wat de bekkenfysiotherapeut hiermee kan doen, en wat u zelf in de loopt der tijd kunt doen om de klachten te verminderen. U kunt hierbij denken aan oefeningen voor thuis en leefstijladviezen..

Bij een volgende afspraak doen wij het lichamelijk onderzoek en wordt er gestart met oefentherapie.. De bekkenfysiotherapeut zal eventueel een inwendig onderzoek uitvoeren. Hierover wordt u eerst geïnformeerd. Bij dit inwendig onderzoek kan gebruik worden gemaakt van myofeedback , een EMG meting van de bekkenbodemspieren, of andere meetapparatuur. Voor dat gebruik van apparatuur wordt ingezet wordt u eerst uitvoerig geïnformeerd.

De gegevens die wij uit het onderzoek halen worden met u besproken. Zo krijgt u een volledig beeld van de klachten. Samen met u stellen wij een behandelplan op. Het zelf thuis oefenen van wat u tijdens de behandeling heeft geleerd is van groot belang om het gewenste behandelresultaat te bereiken.